Hvid cement uden CO2

 

Stor miljøgevinst

 

Hudson Resources planlægger at begynde udvindingen
 af grønlandsk anorthosit i år. Det vil ske i et åbent
brud nær Kangerlussuaq. Foto: Hudson Resources

 

 

 

Hudson Resources har netop offentliggjort, at det er lykkedes at fremstille CO2-fri hvidt cement ved hjælp af anorthosit af den type, som selskabet planlægger at begynde produktionen af i år ved Kangerlussuaq.

Selskabet har arbejdet i flere år på at udvikle den CO2-fri cement, der betragtes som et miljømæssigt stort fremskridt. I dag står cementindustrien for fem procent af den totale mængde af menneskeskabt CO2, oplyser Hudson Resources på selskabets hjemmeside.

På et møde for nylig for de studerende på Artek og KTI's råstofskole i Sisimiut fortalte Jim Cambon, Executive VP, Hudson Resources Inc om de mange fordele ved hvidt cement fremstillet af anorthosit fra Kangerlussuaq.

Blandt andet bliver den hvide cement stærkere ved opvarmning og er samtidig ikke varmeledende. Det er en af grundene til, at NASA har kontaktet Hudson Resources i forbindelse med, at det amerikanske rumagentur skal bygge en ny affyringsrampe. En affyringsrampes overflade skal kunne modstå raketudstødnings-varme på 2760 graders Celcius, overfladen skal forblive intakt i mindst 10 minutter, og skal kunne varmeisolere så affyringsrampens stålkonstruktioner ikke opvarmes over 65.5 grader.

Udover at indgå i produktionen af hvid cement bliver anorthosit også brugt som komponent i glasfiber og maling, hvor det erstatter kaolin og i aluminium, hvor det erstatter bauxit.

 

Indsendt af Jesper Hansen 05. marts 2018 

 

Læs mere fra Arctic Business Network på denne link: Arctic Business Network

Please reload

3911 Sisimiut

Umiarsualivimmut 2, 1. sal

 

+299 86 35 00